понеділок, 13 грудня 2021 р.

5 порад батькам, як вкласти дитину спати без сперечань

Багато батьків зіштовхуються з проблемою, як вчасно вкласти дітей спати. Така проблема виникає не тільки з малюками, часто й старші діти не бажають іти в ліжко в потрібний час. Мамам доводиться не спати допізна, тому що лише вночі вони отримують можливість тихо, спокійно й без перешкод зайнятися своїми справами. Однак, як би там не було, дуже важливо розвивати навички здорового сну як у дітей, так і в дорослих.

Згідно з думкою медичних і наукових експертів і результатами проведених досліджень, необхідний час сну для дітей молодшого шкільного віку – від 9 до 11-ти годин. Для підлітків оптимальним часом вважається від 8 до 10 годин сну, молодим людям і людям середнього віку потрібно спати від 7 до 9 годин на добу.

Якщо ви виберете кілька стратегій і послідовно будете впроваджувати їх у життя, вечір може стати однією з найприємніших частин вашого дня.

Порада № 1. Встановіть звичний режим відходу до сну

У батьків одним з улюблених термінів виховання повинно бути слово «режим».  Вибираючи оптимальний час, створюючи певний порядок засинання й розвиваючи традиції відпочинку та спокою, ви закладаєте необхідний фундамент для фіксованого режиму сну у вашій родині.

Порада № 2. Не потрапляйте в пастку перевтоми

Одна із причин, чому діти не хочуть укладатися спати, полягає в тому, що вони можуть бути просто перевтомлені. У стані перевтоми вони стають збудженими і замість того, щоб розслабитись і відпочивати, як правило, проявляють підвищену активність.

Порада № 3. Перехід від неспання до сну

Процес укладання дітей молодшого шкільного віку ліжко буде проходити легше, якщо ви встановите чіткий час відходу до сну, наприклад, 21:00, і дасте їм певний час на перехід до нього від стану неспання.  О 20:00 ненав'язливо нагадайте дитині про те, що приблизно через годину їй треба буде лягати спати і треба поступово завершувати всі свої справи на сьогодні. Встановіть порядок підготовки шкільного приладдя, одягу, рюкзака ввечері перед наступним днем. Після цього простежте, щоб дитина почистила зуби, сходила в туалет і вдягла піжаму, а потім можете разом провести час за читанням улюбленої казки або просто розмовляючи в теплих і ніжних обіймах. Коли ви приділяєте дітям свою безроздільну увагу в кінці довгого дня, це дає їм відчуття безпеки й того, що у світі все в порядку.

Для більш дорослих дітей установіть час відходу до сну в будні дні до 22:00, а всі домашні завдання, збори у школу, прийняття душу, особиста гігієна та прибирання кімнати повинні закінчитись до 21:30. Підлітки також потребують вашої уваги перед сном. Якщо ви ввійдете в режим систематичного спілкування з дітьми, вони будуть знати, що можуть розраховувати на вас, коли їм дійсно знадобиться розповісти про щось важливе.

Порада № 4. Створіть щовечірній ритуал

Ритуали відіграють особливу роль, оскільки символізують періодичність у нашому житті й мають важливе емоційне значення. Створення в сім'ї чогось послідовного й особливого, як частини процедури відходу до сну, дасть комфорт вашій дитині. Наприклад, ви можете щовечора готувати какао і читати казку на ніч або розмовляти про плани на наступний день.

Порада № 5. Зробіть ранок особливим часом

Те, як ваша родина починає свій день, не менш важливо, ніж здоровий нічний сон. Коли члени вашої родини прокидаються, вітайте їх веселими й життєрадісними словами «Доброго ранку» і широкою посмішкою. Насамперед обіймайте кожного з них. Кладіть записки в пакет з їжею для своїх школярів або несподіване частування в кишені їх піджаків в якості приємного сюрпризу. Ранок, наповнений любов'ю, задасть тон для всієї родини й закладе основу для мирного виконання вечірніх процедур.

 

Інформація взята з інтернету   https://childdevelop.com.ua/articles/upbring/1194/