вівторок, 8 лютого 2022 р.

Практики розслаблення для дітей

Коли дитина знаходиться в напрузі через певну стресову ситуацію, їй можна допомогти справитись із своїм станом та покращити його, оскільки будь -який тривалий стрес наносить шкоду організму дитини. До Вашої уваги пропонуються вправи для розслаблення дітей:

1. Вправа "Глибоке дихання".

Глибоке дихання - це ефективний спосіб уповільнення реакції організму на стрес. Воно уповільнює серцевий ритм, знижує кровяний тиск та забезпечує почуття впевненості. Цей простий метод підходить практично всім. 

Вдихніть глибоко, затримайте подих на мить і повільно видихніть повітря. Продовжуйте глибоко дихати поки не віднайдете почуття рівноваги та спокою.

2. Вправа "Прогресуюча релаксація мязів".

"Прогресуюча релаксація мязів" - це релаксація, яка досягається шляхом напруги і подальшого розслаблення різних груп мязів тіла:

Обличчя - попросіть дитину наморщити ніс і чоло, ніби вона нюхає щось не приємне, а потім розслабити мязи обличчя;

Щелепи - попросіть дитину міцно стиснути щелепу, ніби вона собака, яка висить на кістці, а потім уявно відпустити кістку і повністю розімкнути щелепи. Повторити 3 рази;

Руки та плечі - попросіть дитину витягнути руки поперед себе, а тоді підняти їх над головою і потягнутись якомога вище. Після цього нехай дитина опустить руки та розслабить їх. Повторити 3 рази;

Кисті рук - нехай дитина уявить ніби вона щосили стискає апельсин однією рукою, а потім кидає його на підлогу і розслабляє кисть і руку. Повторити 3 рази, а тоді виконати другою рукою;

Живіт - нехай дитина ляже на спину і на мить максимально напружить мязи живота, а після того розслабить їх. Повторити 3 рази, а після того виконати вправу вже стояче;

Ноги і ступні - попросіть дитину стоячи втиснути пальці ніг у підлогу, наче вона проробляє це із піском на пляжі. Нехай почергово вдавлює їх у підлогу до відчуття напруги в нозі, а потім розслабиться. Повторити тричі із кожною ногою.

Виконуючи цю вправу, попросіть дитину зосередити увагу на тому, як добре почувається тіло коли розслабляється. Метою вправи є повне розслаблення мязів тіла.

3. Вправа "Ресурсні образи"

Згадайте або придумайте місце, де Ви б почували себе в безпеці, в спокої або Вам було дуже приємно та радісно. Це може бути море, ліс, парк, квітучий луг чи гори.  Закрийте очіта уявіть, що Ви зараз саме там. Спробуйте почути всі звуки, почути всі пахощі, що Вас там оточують та затримайтесь там на певний час, доки вам комфортно. Спробуйте доторкнутись до того,що Вас там оточує та уявити все в чітких найдрібніших деталях. Насолодіться процесом перебування там, після чого повільно відкрийте очі та ще певний час побудьте подумки в цьому місці.

4. Вправа "Хмари".

Закрийте очі та спробуйте розслабитись. Уявіть собі теплий літній вечір..Ви лижите в траві і дивитесь на пропливаючі в небі хмари - такі білі, пухнасті хмари в блакитному небі. Навколо все тихо і спокійно, Вам тепло і затишно. З кожним подихом Ви плавно і повільно починаєте підніматись в небо все вище і вище до самих хмар. Ваші руки і ноги стають легкі легкі,тіло стає легким, як хмаринка. От Ви підпливаєте до найбільшої все ближче і ближче.От Ви вже на ній лежите, відчуваєте, як вона лагідно гладить Вас (поглажування дитини в цей момент).Тепер Вас гладить вітерець, Вам добре і спокійно. Ви розслаблені і спокійні. Але ось хмарка опустила Вас на галявинку. Посміхніться своїй хмаринці. Потягніться і на рахунок "три" відкрийте очі. Ви добре відпочили на хмаринці.


Інформація взята з інтернету